Artikel
Når du som borger har behov for hjælp i hverdagen – fx til personlig pleje, rengøring, genoptræning eller rehabilitering – er det vigtigt at kende det serviceniveau, du kan forvente fra din kommune.
Det er her kommunens kvalitetsstandarder kommer ind i billedet.
En kvalitetsstandard er et dokument, som hver kommune skal udarbejde mindst én gang om året. Den beskriver det serviceniveau, kommunen tilbyder inden for:
Formålet er at give borgerne klar og gennemsigtig information om, hvilken hjælp der tilbydes, og hvordan den bliver planlagt og udført.
Ifølge lovgivningen skal en kvalitetsstandard bl.a. indeholde:
Kvalitetsstandarden fungerer som både orientering til borgerne, arbejdsredskab for sagsbehandlere og styringsværktøj for kommunen.
Selvom serviceniveauet er beskrevet generelt i kvalitetsstandarden, er det vigtigt at understrege, at alle afgørelser skal baseres på en konkret og individuel vurdering.
Det betyder, at kommunen altid skal tage højde for din særlige situation. Har du fx allergi og derfor behov for hyppigere rengøring eller sengetøjsskift end standarden foreskriver, kan hjælpen tilpasses – borgerens behov kommer før reglen.
Kommunen vurderer din funktionsevne og dit støttebehov ud fra en faglig metode. Mange kommuner anvender Voksenudredningsmetoden (VUM), som afdækker dine fysiske, psykiske og sociale behov på otte livsområder.
Her vurderes graden af belastning på en skala fra 0 til 4:
0: Ingen problemer
1 – 2: Let støttebehov
3: Moderat støttebehov
4: Omfattende støttebehov
Vurderingen sker i dialog med dig, og eventuelt dine pårørende, og kan suppleres med udtalelser fra læger, hospitaler eller andre relevante fagpersoner.
I mange kommuner bygger udarbejdelsen af kvalitetsstandarder også på lokale styringsprincipper. Et eksempel er Egedal Kommune, hvor standarderne udformes med udgangspunkt i fire centrale pejlemærker:
Det sikrer sammenhæng mellem politiske beslutninger, økonomi og den konkrete indsats, borgerne oplever.
Du kan finde din kommunes kvalitetsstandard:
Det er en god idé at kende kvalitetsstandarden – både hvis du allerede modtager hjælp, eller hvis du overvejer at søge.
Folketinget har fremsat forslag om en ny ældrelov, der forventes at træde i kraft 1. juli 2025. Med den vil de nuværende kvalitetsstandarder blive erstattet af mere fleksible pleje- og omsorgsforløb, som tilrettelægges i tæt dialog mellem borger og medarbejder. Indtil da gælder de nuværende regler.